22 Şubat 2012 Çarşamba

Türkçe Kullanma Kılavuzu Olmayan Ürünler İçin Ne Yapılmalı ?



Bir ürün satın aldınız ve özelliklerini öğrenmek için kullanım kılavuzuna göz atmak istediniz. Ancak kılavuzun birçok dilde yazılmış olduğunu ve içinde Türkçe çevirisinin bulunmadığını gördünüz.

Sinirleniyorsunuz ve ülkemizde satılan bir ürünün nasıl Türkçe kılavuzunun olamayacağını, üreticinin veya ithalatçının bu kadar mı düşüncesiz olduğunu, Türkiye’nin ve vatandaşlarının bu kadar mı değersiz görüldüğünü sorgulamak istiyorsunuz ama elinizden bir şey gelmiyor. Sanırım bu duruma düşen milyonlarca tüketici vardır. Artık böyle bir rezaletin önüne geçebilmek için sizin de yapabileceğiniz şeyler var.


Almış olduğunuz yerli yada ithal malın Türkçe Kullanım Kılavuzu yoksa, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet ediyorsunuz. Satan şirkete ürün başına 156 TL ceza veriliyor ve Türkçe kılavuzun da size ulaştırılması sağlanıyor.

9 milyonluk nüfusa sahip Yunanistan için Yunanca kullanım kılavuzu hazırlanırken, 75 milyonluk ülkemiz ise aynı oranda önemsenmiyor.

Sizler de şikâyetinizi http://www.sanayi.gov.tr/ adresinden Tüketici Şikayetleri bölümüne bildirin, duyarsız şirketlere gereken cezaların verilmesini sağlayın. Ülkemiz ve Türkçe’miz bu saygıyı hak ediyor.


4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de karşılaştım böyle bir ürünle.. Üstelik işin ilginç yanı İngilizcesi bile yoktu.. Hani İngilizceden anlayabilirim düşüncesiyle.. Google Translate ile diğer dillere bakarak öğrenmiştim.. Oldukça faydalı bir bilgi. Teşekkürler :)

Meraklı Adamın Not Defteri dedi ki...

Türkçemize sahip çıkalım. Artık böyle bir durumla karşılaştığımız da ne yapacağımızı biliyoruz. Malesef hala Türkçe kullanma kılavuzu olmayan birçok ürün var piyasa da :(

Pelin P.A. dedi ki...

Genelde ülkemize kaçak gelen ürünlerde oluyor bu kullanma klavuzunun Türkçe olmaması durumu. Yani biraz daha derin bir mesele malesef.

Meraklı Adamın Not Defteri dedi ki...

Öncelikle kaçak ürün kullanmayacağız :)) Satıcı bir şekilde fatura keserek bunu bize satıyorsa fatura ile birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bildirmemiz gerekli diye düşünüyorum...

Yorum Gönder

Blogumdaki fotoğraf ve yazıların benden izin alınmadan kullanılması ve yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na aykırıdır.
 
;