25 Nisan 2012 Çarşamba

Köy Odaları

   Çocukluğumda her yıl yaz tatillerini köyde geçirirdim. Bayılıyorum köy ortamına. Hala da çok severim köyleri. Fırsat buldukça da gitmeye çalışırım. Ama çocukluğumdaki gibi değil artık köyler. Teknoloji, köyleri de değiştirdi. Tırpanla biçilen başaklar, sabanla yapılan harmanlar... Hele o dövenin üzerinde başakların tanelerini ayrıştırmak için dön babam dön. Unutulmaz anılar ahhh ahhh...


Çok güzel günlerdi o günler. Tabii ki teknoloji gelmeli tarımımıza. Ürün kalitesini arttırmak, kısa sürede maksimum verim almak önemli. Ama bu arada değerlerimizi de kaybetmemek lazım. Köy odalarından bahsetmek istiyorum aslında. Genç arkadaşlarım pek bilmez köy odalarını. Kaybolmuş değerlerimizden sadece bir tanesidir. Hala devam ettiren köylerimiz var mı bilmiyorum ama, devam ediyorsa bile eski anlamıyla olmadığına eminim.
   

Televizyonun, telefonun, arabanın, radyonun ve diğer iletişim / ulaşım araçlarının olmadığı dönemlerden bugüne kadar insanların toplanıp sosyal ve ekonomik sorunlarının tartışıldığı, haber ve bilgi iletişimin yapıldığı yerlerdi köy odaları. Köylerin sosyal yaşantısının en yoğun, etkin olduğu, insanların toplanıp doyumsuz sohbetlerini yaptığı tek yeri idi. Köy odası, o köyün gurur duyacağı adeta bir halk okulu sayılırdı. Ayrıca köy odaları, köyde misafirseverlik töremizi yaşatmada, köy odalarının misafir ağırlamaktaki işlevi nedeni ile köyde misafirlerin ağırlandığı bedava bir otel görevi de yapardı. Köye gelen garip, yolcu, misafir, tacir, çoban, orakçı, çerçi gibi insanlar hiç çekinmeden ilk buldukları köy odasına misafir olurlar.” Allah rızası” için parasız yiyip, içerler istirahat ederlerdi. Bu misafirlerin ihtiyaçları köy halkı tarafından sırayla karşılanırdı. Sanki yazılı olmayan bir sıra çizelgesi vardı. Hiç aksaklık olmazdı. Ben kendim bile kaç defa babaannemin hazırladığı yemekleri köy odasına götürdüm. 


Köy odaları köylüler için en önemli eğlence merkezidir. Uzun kış gecelerinde köy odalarında muhabbet bol olur. Çeşitli eğlenceler düzenlenir. Zaman zaman yemesine içmesine bahisler tutulur. Odalarda , kavurma, helva, sucuk, yumurta gibi yiyecekler yapılıp uzun kış gecelerinde yatsılık niyetine yenmektedir. Ayrıca köy imamı veya dini bilgisi bulunan büyükler oda halkına bu odalarda vaaz ü nasihat ederler. Âşıklık geleneğinin yaygın olduğu devirlerde köye gelen âşıklar köy odasında konaklayıp, atışmalar yaparlarmış.



Kaynaklar : Çocukluk Anılarım
                    aflak.net
                    Simav Rehberi





6 yorum:

Adsız dedi ki...

Eski adetlerimiz kalmadı artık maalesef.. Köylerimiz de artık oldukça teknolojik olduğu için köy odalarının da bir anlamı kalmamış.. Üzücü :( Sayende daha önce hiç duymadığım bir adetimizi öğrendim.. teşekkürler :))

Yasemin Kokulu Bir Hayat dedi ki...

ben bes sene once gıtmıstım koye ılk ve son defa oldu sanırım cunku hepsı sehıre tasındılar ama varya sehır ınsanlarından daha samımıler farklılar yaa

Meraklı Adamın Not Defteri dedi ki...

Sevgili biricit, köy havası insanlarıyla herşeyiyle bir başkadır. Anadoluda bir köye git. Kimseyi tanıman gerekmez. Tanrı misafiriyim de. En güzel şekilde ağırlarlar. Yapmacıklık, ikiyüzlülük, riyakarlık bilmezler. tamamen doğal, sözde değil, özde insanlardır.

Yasemin Kokulu Bir Hayat dedi ki...

mımledım senı:)

bırtutamkekik dedi ki...

ahhh eski günnlerr..
anılarıma götürdünüz beni:)
izliyorum hoş tınılarla dolu sayfanızı.
bende bekliyorum sayfama,arzu ederseniz elbette.
saygılarımla..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

AYYY HARİKA AKSEKİYİ HATIRLADIM NE GÜZEL M,İSAFİR PERVERLİK
:)

Yorum Gönder

Blogumdaki fotoğraf ve yazıların benden izin alınmadan kullanılması ve yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na aykırıdır.
 
;