22 Mayıs 2012 Salı

Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Gezisi

   
   Uzun yıllardır içimde ukde olarak kalan, tarihimizin en kanlı savaşlarından biri olan Gelibolu - Çanakkale savaşları anısına yapılan Şehitliği nihayet bu hafta sonu ziyaret edebildim. Buruk bir mutluluk yaşıyorum. Rehberimiz anlattıkça o günleri yaşamaya çalıştım. Gözümden yaşların akmasına engel olmadım, olmaya hiç çalışmadım. Bol bol fotoğraf ta çektim tabi ki. Birazını burada sizlerle paylaşayım istedim. Eğer görmeyen arkadaşlarım varsa gidip görmelerini şiddetle tavsiye ederim. Ben en kısa zamanda tekrar gideceğim. Anzaklar ın torunları her yıl binlerce kilometreden deniz aşırı yollardan dedelerini anmak için geliyor, biz burnumuzun dibinde ecdadımızı unutuyoruz. Maalesef çok acı bir durum :((


   Bu Seyit Onbaşının 276 kiloluk mermiyi yerleştirdiği top. Ertesi gün komutanı Seyit Onbaşıdan mermiyi tekrar kaldırmasını ister. Mermi yerinden kıpırdamaz bile. Seyit Onbaşının verdiği cevap "Komutanım gerçekten ihtiyaç olursa eminim ben bu mermiyi yine o namluya sürerim " olur. 


   Bu gezide beni ençok üzen aşağıdaki görüntü oldu. Aşağıdaki fotoğrafta Conkbayırındaki Anzak Anıtını ve Atatürkün heykelini görüyorsunuz. İki anıt arası yaklaşık on metre burada beni üzen Anzak anıtının Atamızın heykelini gölgelemiş olması. Anzak anıtı daha büyük ve daha uygun bir yere yapılmış. Tabi bunun sebebi de yine biziz. Anzaklar Anıtlarını savaşların bitiminde 1922 yılında yapmışlar. Ama biz şehitliğimizin yapımına 1952 yılında karar vermiş, 1954 yılında yapımına başlamış ve 1960 yılında ziyarete açabilmişiz. Bu beni çok yaraladı açıkçası... :((     En azından Atamızın heykelini daha büyük ebatlarda, daha görkemli yapabilirdik...?


   Bu gezi sırasında 14 yıl askerlik yapmış, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarına katılmış 110 yaşında ölen (tüm şehitlerimizin mekanı cennet olsun) en yaşlı gazimiz Hüseyin Kaçmaz dede hakkında da bilmediğim bir olay anlattı rehberimiz.
   İngiltere'de Çanakkale ile ilgili  bir anma töreni yapılıyor. Çanakkale savaşına katılmış tüm ülkelerin hayatta olan gazileri bu anma etkinliğine davet ediliyorlar. İngilizler gazilerin yaşlarından dolayı hepsi için tekerlekli sandalye tahsis ediyor. 107 yaşındaki Hüseyin dedemiz bunu Türk milletine ve kendine yakıştıramıyor elindeki bastonu da atıp dimdik asker yürüyüşü ile törenlere katılıyor. Bunu nasıl yaptığı sorulduğun da " tüm gücümü topladım ve Türk askerinin  gücünü tüm dünya ya tekrar gösterdim." diye cevaplıyor.
   Hüseyin Kaçmaz dedenin heykeli 57. Alay Şehitliğinin hemen girişinde sizi dimdik karşılıyor.






Çanakkale savaşlarında şehit olmuş hemşehrilerimden bazıları. Tüm şehitlerimiz NUR içinde yatsınlar...



















Ulu önder Atatürk ve aziz şehitlerimiz, bu günleri sizlere borçluyuz. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir gezi olmuş. İnşallah bir gün beraber gitme fırsatımız olur da sen de bize rehberlik yaparsın :)

Meraklı Adamın Not Defteri dedi ki...

Ben en kısa zaman da bu geziyi daha geniş zaman ayırarak tekrarlamak istiyorum. Hep birlikte gitmek de harika olur :))

morpuanlıpembeçorap dedi ki...

Merhaba29.izleyicin:)) gezmeye bayılırım çanakkaleyi defalarca gezmiş,gezmekten hiç te bıkmayacağım bir yer... ve tarih kokuyor mis gibi..hep te ağlarım içime dokunur..

Ozan ÇIRPAN dedi ki...

Çanakkale ayrı bir yer, yerde gördüğünüz bir kaya bile aslında bir mezar taşı. Geçen sene gitme fırsatı buldum, birkaç resimde ben çektim.
http://ozancirpan.blogspot.com/2013/05/zargana-tatil-koyu.html

Yorum Gönder

Blogumdaki fotoğraf ve yazıların benden izin alınmadan kullanılması ve yayınlanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na aykırıdır.
 
;